Van dromen naar doen: de kracht van voelen

feras 6

Deze week is magisch. Ik ben zo dankbaar dat ik vorig jaar besloten heb om een business coach in de arm te nemen. Door de coaching ben ik in korte tijd met mijn bedrijf van dromen naar doen gegaan.

En ja, natuurlijk vind ik het retespannend om mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken door mijn diep gevoelde missie als coach de wereld in te gooien en mij sterk te maken voor female leadership! Zeker in de uitermate kritische wereld van de advocatuur die ik van binnen en van buiten ken.

Maar man oh man, wat voel ik me gesterkt door het universum deze week. De prachtige gesprekken met de verschillende mensen waar ik mee mag samenwerken, de ontzettend gave projecten waar ik mee bezig ben, de verlenging van mijn opdracht als in-house coach bij een groot advocatenkantoor tot minimaal het einde van het jaar en nog zoveel andere synchroniciteiten.

En voor wie dit nu leest en denkt: het gaat haar allemaal wel heel gemakkelijk af in het leven. Nee. Wie dichter bij mij staat weet dat ik ook echt diepe dalen heb gekend.

Lees meer...

Van “Up or Out” naar “Up and Running! | Next Leveldag voor vrouwelijke advocaten en juristen!

next level dag quote

Als advocaat kan het je niet zijn ontgaan dat Marry de Gaay Fortman, partner bij Houthoff, deze week haar podium pakt in de media. En dat doet ze met een mooie boodschap: je kunt de top bereiken zonder je vrouwelijke identiteit geweld aan te doen. Streef naar beminnelijke doeltreffendheid.

Deze boodschap raakt een belangrijk aspect van mijn coaching en trainingen. Hierin begeleid ik vrouwelijke advocaten om op hun eigen manier (traditioneel) mannelijke kwaliteiten, zoals kracht en doortastendheid en (traditioneel) vrouwelijke kwaliteiten, zoals kwetsbaarheid en verbinding, in te zetten bij hun werk als advocaat.

Eén van de tips die Marry in haar boek geeft is: ontdek waar je juist wel een “fuck” om geeft (verwijzend naar het boek De edele kunst van not giving a fuck) en maak dan de bewuste keuze waar je ja en nee tegen zegt.

Lees meer...

Kijk jij met je hart?

Wij hadden laatst met ons gezin opblijf-filmavond. Met popcorn in de hand en pyjama's aan kropen we dicht tegen elkaar aan op de bank. De film die we keken was “Le petit Prince” (De kleine prins). Zowel de kinderen als wij zelf genoten van de film. Vooral van de volgende (befaamde) passage: “Vaarwel” zei de vos. “Dit is mijn geheim. Het is heel eenvoudig: je ziet alleen maar goed met je hart. Het belangrijkste is onzichtbaar voor de ogen.”

De manier waarop je kijkt, hoe je in het leven staat, is voor een groot deel aangeleerd. Je hebt jezelf en de wijze waarop je naar de wereld kijkt gevormd vanuit ervaringen, opvoeding en de maatschappij. Ik word daar als coach (van voornamelijk jonge advocaten) volop mee geconfronteerd. Ik heb de advocatuur zelf nu al weer enige tijd verlaten, waardoor ik toch een beetje vergeten was hoe (streng) de “norm” in die omgeving is. Ik wist het natuurlijk wel, ik heb het zelf tien jaar lang ervaren, maar door me nu als coach weer in deze omgeving te begeven, wordt het nog veel duidelijker.
Het raakt me om te zien dat veel jonge advocaten de lat zo ontzettend hoog leggen voor zichzelf (en anderen). Dat veel mensen niet open durven te zijn over fouten, angsten en beperkingen. Als kind mogen we spelen, vallen, opstaan, proberen, lachen, knoeien, noem maar op. Maar als we volwassen zijn, dan lijkt dat ineens allemaal niet meer te mogen.

Lees meer...

Heb jij de moed om te falen?

failure is not an option

Een aspect dat regelmatig terugkomt in mijn coaching is dat veel (jonge) advocaten een diep gewortelde angst hebben om te falen. De angst om iets verkeerd te doen is zo groot, dat zij hun gedrag steeds meer afstemmen op wat anderen van hen verwachten en steeds minder in contact zijn met hun eigen drijfveren, waarden en grenzen. Met als gevolg: overbelasting en in sommige gevallen zelfs een burn-out. Deze mensen zijn vaak heel succesvol aan de buitenkant, maar diep ongelukkig aan de binnenkant.

Het grootste probleem daarbij is dat ze een hele hogere standaard voor zichzelf hebben neergezet, waar ze vervolgens (van zichzelf) aan moeten blijven voldoen. Ze hebben het gevoel niet te mogen toegeven dat ze het niet kunnen volhouden, want dat voelt als falen.

Lees meer...

Ga je mee op reis?

op reis2

 

Columnist Ewald Engelen constateerde afgelopen week dat de studiekeuze van steeds meer studenten bepaald wordt door financiële motieven. Hoge studieschulden dwingen studenten te kiezen voor een carrière in de financiële sector, de advocatuur of andere goed betaalde banen. Een zorgwekkende ontwikkeling, als je het mij vraagt. Want laten we eerlijk zijn, de wereld zit niet te wachten op nog meer zakenbankiers, advocaten of economen. Zoals de Dalai Lama het treffend heeft verwoord: “The planet does not need more ‘successful people’. The planet desperately needs more peacemakers, healers, restorers, storytellers and lovers of all kinds. It needs people to live well in their places. It needs people with moral courage willing to join the struggle to make the world habitable and humane and these qualities have little to do with success as our culture is the set.” Hoe kunnen we intrinsieke waarden en drijfveren weer bepalend laten zijn voor de loopbaan- en levenskeuzes die mensen maken? Door samen op reis te gaan.

Lees meer...